Full fart på Frysja med Sigrid

Like ved Frysjaparken finner vi fantastisk fine naturområder, perfekt for deg som vil holde deg aktiv utendørs. Vi har tatt en prat med løpeentusiasten Sigrid Jervell Våg for å få hennes beste tips og råd for deg som har lyst til å jogge aktivt i Frysjaområdet.

Hvilke områder på Frysja eller i nærheten er dine favorittsteder å jogge?

Jeg elsker den 13 km lange turen rundt Maridalsvannet, og løper rundt der flere ganger i uken. Som aktiv bane- og gateløper blir det ofte på grusstiene, men jeg har i det siste blitt tatt med på løpeturer på skogsstiene i området. Det synes jeg gir en enda bedre naturopplevelse. Jeg liker også godt å løpe til Sognsvann. Enten for å løpe intervaller rundt vannet, ta Gaustadrunden eller løpe opp til Vettakollen for å nyte den fine utsikten.

Har du noen tips for å opprettholde motivasjonen til å jogge jevnlig?

Her på Frysja liker jeg å fokusere på naturopplevelsene, siden det er så fint i marka rett utenfor døra. Det viktigste tipset er kanskje å finne noen å løpe med. Det er i hvert fall min største motivasjonsboost, i tillegg til de løpene jeg trener aktivt for.

Har du noen tips for å unngå skader mens du jogger?

Det beste tipset jeg har for å unngå skader er å trappe opp veldig gradvis. Følg 10%-regelen: Maks 10% økning av løpemengde per uke, og løp på variert underlag. I starten blir du raskt i bedre form, og da er det viktig å ikke øke antall turer og farten samtidig, men heller velge en av delene. Mange har en tendens til å ta veldig lange steg når man løper, og det kan være hardt for knær og fremsiden av leggene. I stedet anbefaler jeg å fokusere på å holde frekvensen oppe istedenfor.

No items found.

Hvordan planlegger du løpene dine, og bruker du noen verktøy for å spore fremgang?

Jeg følger et program og har faste treningstider hver uke sammen med andre. Jeg bruker løpeappen Strava og pulsklokka mi i tillegg til en GPS.

Har du noen favorittmusikk, podcaster eller lydbøker du liker å lytte til mens du jogger?

Jeg hører mest på lydbøker og podcasts. Av de seneste lydbøkene jeg har lyttet til kan jeg anbefale Atomic Habits av James Clear. Podcastfavoritten er "Big five" med Harald Eia og Nils Brenna.

Hvilke råd har du for noen som ønsker å begynne å jogge, men ikke vet hvor de skal starte?

Start i det små. Varier mellom å gå og jogg på forskjellig underlag, og husk at det skal lite til for å få mye framgang i starten. Alt er bedre enn ingenting. Få det inn i hverdagsrutinen på en måte som krever minst mulig viljestyrke: For noen er det en løpetur mot en destinasjon, mens for andre kan det være å løpe på morgenen med klær lagt fram dagen før.

Har du noen minneverdige eller morsomme opplevelser fra dine joggeturer?

Det er mange. I sommer var jeg i Kenya og løp med både giraffer og zebraer – den opplevelsen kommer jeg nok aldri til å glemme!

Byggekamera

Live

Annet nytt fra Frysja