Liker du å løpe? Tren smartere!

Sola skinner i Frysjaparken, vi har satt oss ned på uteserveringen til nabolagsfavoritten Grains med en kjølende drikke, og skal ta en prat med grunnleggeren av Tren Smart, Askild Vatnbakk Larsen.

Med lang fartstid i bransjen og en genuin lidenskap for trening og helse har Askild skapt en plattform som hjelper treningsentusiaster i alle nivåer med å nå sine mål. Vi er spent på å høre mer om hans reise, visjoner og de unike tjenestene Tren Smart tilbyr.

Hei, Askild! Takk for at du tok deg tid til å snakke med oss i dag. La oss hoppe rett i det – kan du fortelle oss litt om konseptet til Tren Smart?

Takk selv! Tren Smart handler om å bidra til utvikling og læring til alle som er interessert i utholdenhetsidrett og aktivitet. Filosofien reflekteres i navnet, og ikke minst i den siste oppdaterte forskningslitteraturen. Du trenger ikke kjøre deg i senk for å komme i superform. Skal man komme i virkelig god form handler det om å trene smart fremfor veldig hardt, og å gjøre kloke valg kontinuerlig i treningsarbeidet over måneder og år. Det er det vi bidrar til å legge til rette for, og det funker som fjell. Å bli sliten og utmatta har ingen sammenheng med hvor mye effekt treningen har. Heller tvert imot.

Så spennende! Når ble du selv glad i å løpe?

Jeg startet å trene løping etter jeg avsluttet en karriere som terrengsyklist i 2015. Begynte med mål om å sette personlige rekorder på 10km og halvmaraton i gateløp. Etter å ha oppdaget sti og fjelløping i 2016 har det blitt fokus på lange løp i fantastiske omgivelser, og jeg har aldri sett meg tilbake. Høydepunktene hittil er en bronsemedalje i NM terrengultra i 2019, distanse rekord på 140km, og andreplass i XREID Trollheimen i 2023.

 

Tren Smart tilbyr en rekke tjenester og ressurser for treningsentusiaster i alle nivåer. Hva kan man forvente hvis man benytter seg av tjenestene deres? 

Du kan forvente den beste treningspraksisen som er å oppdrive, og du kan forvente meget god kommunikasjon og formidling. Det være seg om du hyrer meg til personlig oppfølging mot dine løpemål, eller om din klubb eller bedrift vil ha et foredrag eller fellestreninger inn mot Holmenkollstafetten.

Personlig tilpasning er en viktig del av effektive treningsprogrammer. Hvordan sørger dere for at programmene deres er skreddersydd hver enkelt bruker?

Vi sørger for at vi kjenner utøverens styrker, svakheter og historikk.Og vi har stor respekt for at hvert enkelt menneske kjenner sin egen kropp best. Å legge opp treningsplaner i samråd med utøveren for å skape medbestemmelse og eierskap, samt å være ydmyk for at livet aldri går på skinner er nøkkelord.

 

Du er testleder i Breaking Marathon Limit's klubbhus i kjelsåsveien 160. Her kan folk booke en test dere kaller laktatprofil. Kan du forklare litt om hva en laktatprofil er, og hvordan denne informasjonen kan hjelpe med å forbedre prestasjon og generell form?

En laktatprofil er en test der vi estimerer din laktatterskel. Det vil si den høyeste hastigheten og intensiteten der syrenivåene i beina holder seg stabile over lang tid. Grunnen til at denne testen er så essensiell og nyttig, er at den gir deg data og verktøy til å legge opp bærekraftig og effektiv trening som utvikler deg maksimalt, men belaster deg minimalt. Smart trening til fordel for blodhard trening er veien å gå, og testen kvalitetssikrer dette.Vi har hatt besøk av et stort antall utøvere som har satt personlige rekorder på rekke og rad samtidig som de opplever mindre belastning, vondter, skader og mer mestring. Det er utrolig gøy å se, og vi gleder oss til å ta i mot flere som vil oppleve lignende. Testen varer i 30-40 minutter med gradvis økende hastighet. Du starter på en lett intensitet og avslutter på en behagelig anstrengt hastighet. Mange synes det er skummelt å teste seg, men det er ingenting å bekymre seg for. Du går aldri helt i kjelleren, og får masse nyttige data i en utfyllende rapport etter gjennomført test.

 

Er laktatprofil kun for de beste?

Absolutt ikke. Det å trene mest mulig effektivt er noe som kan bidra til store positive effekter for helsen over tid, ikke bare personlige rekorder. Alle kan ha nytte av testen, og du kan tilegne deg kunnskap og aha-opplevelser som har potensiale til å revolusjonere din trening og aktivitet i måneder og år etter testen. Det smaker garantert mer enn det koster.

No items found.

Løpeteknikk er noe mange kan dra nytte av å forbedre. Hva fokuserer dere på i en løpeteknikk time, og hvordan kan dette hjelpe både nybegynnere og erfarne løpere?

Vi fokuserer på å se hver enkelt løper og vite så mye som mulig om bakgrunnen til personen. Det finnes ingen fasit på god løpeteknikk, og kjernen er å forstå at du må tilrettelegge og gi tilbakemeldinger for at løperen selv skal finne ut av hvilke tekniske endringer som gjør en positiv forskjell. Stikkord er løpsøkonomi og skånsom løping, og at hver eneste løper får konkrete og målrettede verktøy som han eller hun kan jobbe med på egenhånd i lang tid fremover.

 

Det virker som TrenSmart dekker et variert spekter av trening. Hva vil du si er noen aspekter som skiller Tren Smart fra konkurrentene?

Fokus på kvalitet og å forstå hver enkelt utøver. Ekstremt god spisskompetanse på det vi driver med, og et stort ønske om å bidra til fremgangsamtidig som idretts- og bevegelsesgleden ivaretas. Ingen generiske treningsplaner, alt må tilpasses den enkelte. Kvalitet og personlig forbindelse går foran alt.

 

Når det gjelder fremtiden, er det noe spennende som skjer i Tren Smart?

Fra og med juni i år har vi inngått et spennende samarbeid med Norges største løpe podcast; Breaking Marathon Limits, i lokalene i Kjelsåsveien 160, rett ved Rema 1000. Lokalet er nå Breaking Marathon Limits sitt klubbhus, der det vil komme podkast studio, mer utstyr og liv fremover. Alt dette i tillegg til at vi tilbyr laktatprofiler og oppfølging som tidligere. Vi gleder oss!

 

Har du noen tips eller råd til folk som kanskje føler seg litt overveldet av å begynne med trening eller som leter etter måter å holde seg motivert på?

Den største forskjellen er mellom ingenting og noe. Og det er ingen grunn til at din idretts og bevegelsesglede skal være noe mindre enn de som er i bedre form enn deg.

 

Og til slutt, hvor ofte løper du i sommerferien?

Hver dag. Helst i bratte fjell!

Tusen takk for praten, Askild! Ha en løpende god sommer!

Er du interessert og ønsker å vite mer om hvordan personlig oppfølging mot dine løpemål funker sender du en mail til askildlarsen@gmail.com eller bruker kontaktskjema på trensmart.net

Ønsker du å booke en laktatprofil gjør du det på denne nettsiden: breakingmarathonlimits.no/laktatprofil

Byggekamera

Live

Annet nytt fra Frysja